Centralni registar stvarnih vlasnika

Osnovni cilj donošenja Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika sastoji se u unapređenju postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti. Sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Republike Srbije je procenjen kao nedelotvoran i nedovoljno usklađen sa međunarodnim preporukama, zbog čega je Republika Srbija ušla u pojačan nadzor od strane Komiteta Moneyval Saveta Evrope.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika stupio na snagu 8 juna 2018,g.

U roku od 30 dana od stupanja na snagu, znači do 8,jula zakonski obveznici su dužni da obezbede podatke o stvarnim vlasnicima.

Zakon se primenjuje na privredna drustva osim javnih akcionarskih drustava, zadruge, ogranke stranih privrednih drustava, fondacije, zadužbine, ustanove i predstavnistva stranih privrednih drustava (registrovani subjekt).

Stvarni vlasnik registrovanog subjekta je:

(1) fizičko lice, koje je posredno ili neposredno imalac 25% ili više udela, prava glasa ili drugih prava, na osnovu kojih učestvuje u upravljanju Registrovanim subjektom, odnosno učestvuje u kapitalu Registrovanog subjekta sa 25% ili više udela;

(2) fizičko lice koje posredno ili neposredno ima preovlađujući uticaj na vođenje poslova i donošenje odluka;

(3) fizičko lice, koje Registrovanom subjektu posredno obezbedi ili obezbeđuje sredstva i po tom osnovu bitno utiče na donošenje odluka organa upravljanja Registrovanog subjekta prilikom odlučivanja o finansiranju i poslovanju;

(4) fizičko lice koje je osnivač, poverenik, zaštitnik, korisnik ako je određen, kao i lice koje ima dominantan položaj u upravljanju trastom, odnosno u drugom licu stranog prava;

(5) fizičko lice koje je registrovano za zastupanje zadruga, udruženja, fondacija, zadužbina i ustanova, ako ovlašćeno lice za zastupanje nije prijavilo drugo fizičko lice kao stvarnog vlasnika.

Izuzetno, ako nije moguće odrediti fizičko lice na način kako je to propisano, stvarni vlasnik Registrovanog subjekta je fizičko lice koje je registrovano za zastupanje, odnosno koje je registrovano kao član organa tog subjekta.

APR uspostavlja evidenciju najkasnije do 31. decembra 2018. godine

Privredni subjekti su dužni da evidentiraju podatke u APR najkasnije do 31. januara 2019. godine.