Poreske olakšice kod zapošljavanja počev od 1. oktobra 2018. godine do 16. decembra 2018.

12.12.2018. – komentar na objavu od 20.09.2018.

Važna napomena: Podsticaji kod zapošljavanja opisani u donjem tekstu su važili samo u periodu od 1. oktobra 2018.g. do 16. decembra 2018. odnosno do stupanja na snagu izmena Zakona o porezu na dohodak gradjana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Ukoliko ste započeli sa koršćenjem ovih podsticaja dok su bili na snazi imate pravo da nastavite sa njihovim korišćenjem do isticanja rokova koji su važili u vreme kada ste počeli njihovo korišćenje.

20.09.2018.

Nove poreske olakšice za novoosnovane privredne subjekte (privredna društva i preduzetnike koji se opredele za isplatu lične zarade) koje su uređene članom 21đ.  Zakona o porezu na dohodak građana i 45g.  Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje počinju da se primenjuju od 1.oktobra 2018. godine.

Propisano je da novoosnovano pravno lice (d.o.o), kao i novoosnovani preduzetnik, može da ostvari pravo na oslobođenje od plaćanja:

  • poreza i socijalnih doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i
  • poreza i socijalnih doprinosa na teret zapslenog i na teret poslodavca po osnovu zarade zaposlenihi to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovan radni odnos.

Neophodan uslov za ostvarivanje olakšice je da su sva lica (osnivači privrednog društva odnosno preduzetnik kao i svi zaposleni, najviše njih 9):

  • u periodu od najmanje 6 meseci neprekidno pre dana osnivanja pravnog lica odnosno zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca bila prijavljena kao nezaposleni kod Nacionalne službe za zapošljavanje,  ili
  • da su u periodu od 12 meseci pre dana osnivanja odnosno zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca stekla srednje, više ili visoko obrazovanje.

Olakšice traju u periodu od 12 meseci od osnivanja.

Iznos zarada koje se refundiraju po pojedinačnom zaposlenom je limitiran na tri prosečne godišnje zarade u Srbiji za godinu koja prethodi godini u kojoj se koristi olakšica odnosno oslobođenje. Kada se I ako se prekorači ovaj neoporezivi iznos u toku korisćenja oslbođenja počinje se sa plaćanjem poreza I doprinosa.

Ovo znači ako registrujete firmu u oktobru 2018. godine već za isplaćene oktobarske zarade imate pravo na oslobađanje od plaćanja poreza i punog iznosa doprinosa. Do kada traje ova olakšica zavisi od iznosa isplaćene bruto zarade pojedinačnog zaposlenog. Evo primera:

Prosečna godišnja zarada za 2017. godinu je 65.976 din. Shodno ovom podatku  neoporezivi iznos u 2018. godini i  2019. godini sve do objavljivanja prosečne zarade za 2018. godinu je 197.928 din po zaposlenom.

Ovo bi značilo da,  imate pravo na oslobaćanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od  197.928 din.

Oslobođenje od plaćanja lice može da ostvari samo jednom, i to ili kao osnivač ili kao preduzetnik.

Zakon propisuje sledeće uslove za ostvarenje oslobođenja:

1) da je svaki član – osnivač novoosnovanog pravnog lica zasnovao radni odnos sa pravnim licem i da je prijavljen na obavezno socijalno osiguranje u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja;

2) da je novoosnovani preduzetnik prijavljen na obavezno socijalno osiguranje u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja;

3) da je poslodavac zaključio ugovor o radu sa novozaposlenim licima i da je ta lica prijavio na obavezno socijalno osiguranje u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja;

4) da u periodu za koji ostvaruje pravo na oslobođenje to pravo može da ostvari za najviše devet novozaposlenih koji ispunjavaju uslove;

5) da su osnivači novoosnovanog pravnog lica, kao i preduzetnik, u periodu od najmanje šest mesecineprekidno pre dana osnivanja pravnog lica, odnosno registrovanja preduzetnika, kod Nacionalne službe za zapošljavanje bili prijavljeni kao nezaposleni ili da su u periodu od 12 meseci pre dana osnivanja, odnosno registrovanja stekli srednje, više ili visoko obrazovanje.

Poresko oslobođenje važi do 31. Decembra 2020.godine.

 Poslodavac koji za određenog zaposlenog koristi ovo oslobođenje nema pravo da za to lice ostvari druge poreske olakšice, po drugim članovima istih zakona.