Izveštaj za statističke potrebe za 2018. godinu

Izveštaj za statističke potrebe

Izveštaj za statističke potrebe (SI) sa stanjem na dan 31. decembra 2018. godine dostavljaju sva pravna lica i preduzetnici koji imaju obavezu dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, uključujući i obveznike koji imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske, i to najkasnije do 28. februara 2019. godine.

Izveštaj za statističke potrebe dostavlja se primenom posebnog informacionog sistema Agencije, odabirom odgovarajućeg zahteva (SI), u elektronskom obliku, potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, na način opisan u korisničkom uputstvu za dostavljanje izveštaja za statističke potrebe.

Pre dostavljanja izveštaja za statističke potrebe, putem posebnog informacionog sistema, obveznici su dužni da izvrše proveru ažurnosti podataka u evidenciji obveznika. U protivnom, ako su ti podaci neažurni, obveznik neće moći da izvrši obavezu dostavljanja izveštaja putem tog sistema, u skladu sa propisima.

Izveštaj za statističke potrebe čine obrasci:

  • Bilans stanja,
  • Bilans uspeha,
  • Statistički izveštaj.

Navedeni obrasci propisani su podzakonskim aktima koji uređuju sadržinu i formu obrazaca finansijskih izveštaja i statističkog izveštaja, za odgovarajuću grupu pravnih lica – Pravilnik o obliku i sadržaju statističkog izveštaja za privedna društva, zadruge i preduzetnike.

Zakonom nije propisano dostavljanje dokumentacije uz izveštaj za statističke potrebe.

Izveštaj za statističke potrebe mora biti potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, u skladu sa članom 35. stav 6. Zakona. Izveštaj koji nije potpisan na navedeni način (npr. potpisan od strane računovođe ili drugog lica na osnovu punomoćja koje je izdao zakonski zastupnik i sl.) vraća se obvezniku elektronskim putem radi potpisivanja od strane zakonskog zastupnika.

Za prijem i obradu izveštaja za statističke potrebe Agencija ne naplaćuje naknadu.

Dostavljanjem izveštaja za statističke potrebe nije ispunjena zakonska obaveza dostavljanja redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, koji se dostavlja najkasnije do 30. juna 2019. godine.

Zakonom je propisana mogućnost istovremenog dostavljanja izveštaja za statističke potrebe i redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, koji se dostavljaju najkasnije do 28. februara 2019. godine.
U skladu sa članom 8. Pravilnika o uslovima i načinu javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenju Registra finansijskih izveštaja, po isteku Zakonom propisanog roka, obveznici ne mogu Agenciji dostaviti izveštaj za statističke potrebe, odnosno deo posebnog informacionog sistema koji obezbeđuje dostavljanje izveštaja za statističke potrebe neće biti dostupan obveznicima istekom tog roka.

U slučaju da obveznik dostavi neispravan izveštaj za statističke potrebe, obaveštenje o utvrđenim nedostacima se istog dana objavljuje na internet stranici Agencije u okviru Registra, a informacija o tome se dostavlja obvezniku na elektronsku adresu upisanu u korisničkom profilu lica koje je otvorilo nalog u Posebnom informacionom sistemu Agencije, kao i na elektronsku adresu zakonskog zastupnika navedenu u zahtevu (SI). Po datom obaveštenju obveznik mora da postupi u roku od osam dana od dana javnog objavljivanja tog obaveštenja na internet stranici Agencije, u protivnom, podaci iz ovog izveštaja neće biti uneti u bazu podataka za statističke potrebe za 2018. godinu.

Ako su izveštaji za statističke potrebe dostavljeni u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, bez odlaganja se sprovodi unos tih podataka u bazu podataka za statističke potrebe, a informacija o tome se istog dana objavljuje na internet stranici Agencije, u okviru Registra, i dostavlja obvezniku na elektronsku adresu upisanu u korisničkom profilu lica koje je otvorilo nalog u Posebnom informacionom sistemu Agencije, kao i na elektronsku adresu zakonskog zastupnika navedenu u zahtevu (SI).

Obveznici ne mogu dostavljati zamenu izveštaja za statističke potrebe.

Pojedinačni podaci iz izveštaja za statističke potrebe nisu javno dostupni – ne mogu se javno objavljivati, niti ustupati trećim licima.

 

izvor: website Agencije za privredne registre