Elektronski dokument bez pečata i potpisa

Odredbama člana 8. Zakona o računovodstvu (nadalje Zakon) propisano je da se knjiženje poslovnih promena na računima imovine, obaveza i kapitala, prihodima i rashodima vrši na osnovu verodostojnih računvodstvenih isprava. Računovodstena isprava (uključujući fakturu) predstavlja pisani dokument ili elektronski zapis o nastaloj promeni koja obuhvata sve podatke potrebne za knjišenje u poslovnim knjigama tako da se iz računovodstvene isprave nedvosmisleno može saznati osnov, vrsta i sadržaj poslovne promene.

Saglasno članu 9. Zakona verodostojnom računovodstvenom ispravom smatra se računovodstvena isprava koja je potpuna, istinita, računski tačna i prikazuje poslovnu promenu a čiju verodostojnost odgovorno lice potvrđuje potpisom, odnosno drugom identifikacionom oznakom.

Pojam identifikaciona oznaka predstavlja svaku oznaku koja jednoznačno određuje odnosno upućuje na odgovorno lice, odnosno lice koje je ovlašćeno za izdavanje računovodstvene isprave. To može biti ime i prezime, potpis, faksimil, elektronski potpis i sl, kao i kombinacija ovih znaka.

Faktura koja je izvorno nastala u elektronskom obliku kao i faktura koja je nastala konverzijom dokumenta iz papirnog u elektronski oblik ne mora da sadrži elektronski potpis, već može sadržati identifikacionu oznaku odgovornog lica, odnosno lica ovlašćenog za izdavanje te fakture.

Ukoliko prilikom izdavanja faktura pravno lice ili preduzetnik koristi identifikacionu oznaku umesto potpisa internim aktom (Pravilnik o računovodstvu) je neophodno odrediti odgovorno lice za izdavanje faktura kao i identifikacionu oznaku koja se koristi za to lice.

Članom 7. Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji, uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju predviđeno je da se elektronskom dokumentu ne može osporiti punovažnost, dokazna snaga, kao ni pisana forma samo zato što je u elektronskoj formi.

Članom 10. Zakona o elektronskom dokumentu propisano je da se elektronski dokument koji je izvorno nastao u elektronskom obliku smatra originalom.

Takođe Zakon o PDV-u u članu 42, koji govori o obaveznim elementima računa, ne navodi da su pečat ili potpis obavezni elementi računa, što znači da se računu ne može osporiti pravo na odbitak PDV-a, zbog toga što ne sadrži pečat i potpis.

Mišljenje Ministarstva finansija, br. 011-00-1077/2014-16 od 7.11.2014.

Računovodstvena isprava u elektronskom obliku mora da sadrži elektronski potpis ili identifikacionu oznaku odgovornog lica, odnosno lica ovlašćenog za izdavanje računovodstvene isprave.

„Saglasno članu 9. Zakona o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 62/2013), računovodstvena isprava u elektronskom obliku mora da sadrži elektronski potpis ili identifikacionu oznaku odgovornog lica, odnosno lica ovlašćenog za izdavanje računovodstvene isprave.

Pojam „identifikaciona oznaka“ predstavlja svaku oznaku koja jednoznačno određuje, odnosno upućuje na odgovorno lice, odnosno lice koje je ovlašćeno za izdavanje računovodstvene isprave. Dakle, to može biti potpis, faksimil, ime i prezime, elektronski potpis i sl. kao i kombinacija pomenutih oznaka (npr. ime i prezime + potpis).

Objašnjenje Ministarstva finansija i Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije od 12.12.2017.