Neradni dani

U skladu sa odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (“Sl. glasnik RS”, br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 – dalje: Zakon), neradni dani u Republici Srbiji u 2021. godini su:

1. i 2. januarNova godina
7. januarBožić
15. i 16.  februarDan državnosti
02.,03, 04. i 05. aprilUskrs (za katolike)
30. april i 01., 02. i 03. majUskrs (za pravoslavce)
1., 2., 3. i 4. majPraznik rada
13. majPrvi dan Ramazanskog bajrama (za pripadnike islamske veroispovesti)
21. julPrvi dan Kurbanskog bajrama (za pripadnike islamske veroispovesti)
11. novembarDan pobede u 1. svetskom ratu
25. decembarBožić (za katolike)

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa Zakonom i propisima donesenim na osnovu Zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji.