Izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je da je na današnjoj sednici Vlade usvojen Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, dok se usvajanje Predloga Nacrta novog zakona o trgovini očekuje sledeće nedelje.

Matić je na konferenciji o elektronskoj trgovini u hotelu „Hilton“ objasnila da je cilj novih zakonskih rešenja u oblasti elektronskog trgovanja robom i uslugama, kao i programskih i promotivnih aktivnosti na planu razvoja ove vrste trgovine u našoj zemlji, ostvarivanje maksimalnih benefita za srpsku ekonomiju, ali i za srpsko društvo u celini.

Zbog toga je posebno značajna podrška USAID-a, kao i uključivanje i udruživanje privrednika koji su u ovoj oblasti prepoznali ne samo šansu za unapređenje sopstvenog poslovanja, već i šansu za ukupan privredni rast Srbije, istakla je državna sekretarka.

Matić je ukazala na to da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Akcioni plan za razvoj e-trgovine, u okviru projekta „Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji“, koji sprovodi sa USAID-om.

Prema njenim rečima, istraživanje koje je sprovedeno u okviru ovog projekta pokazalo je da su glavne barijere za rast ove oblasti nedovoljna informisanost i nedostatak poverenja, i kod trgovaca i kod potrošača.

Ona je objasnila da je, u cilju promovisanja i edukacije, resorno ministarstvo pokrenulo i medijsku kampanju za razvoj e-trgovine.

Zamenik direktora USAID  Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj u Srbiji Gregori Olson izrazio je očekivanje da će uklanjanje prepreka prepoznatih u pomenutom istraživanju doprineti unapređenju ove oblasti, kao i povezivanju sa regionalnim i međunarodnim tržištima.

Konferenciju o razvoju elektronske trgovine organizovali su USAID-ov Projekat saradnje za ekonomski razvoj, E-komerc asocijacija Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vebsajt Vlade RS, 13.06.2019.