Makroekonomski pokazatelji jul 2018

Makroekonomski pokazatelji za jul 2018.g. – Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,8% u drugom tromesečju 2018. To je iznad preliminarne procene, koja je iznosila 4,4%. U prvom tromesečju ostvaren je realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 4,9%.

Rast bruto domaćeg proizvoda od početka godine vođen je pre svega prerađivačkom industrijom, uslugama pretežno privatnog sektora, građevinarstvom i poljoprivredom. Kada je reč o izvorima rasta, ključan doprinos potekao je od investicija i izvoza, kao i od potrošnje domaćinstava.

Industrijska proizvodnja je u julu, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bila viša za 1,7%. Posmatrano prema strukturi, rast je bio vođen prerađivačkom industrijom, koja je ostvarila rast od 3,4%, pri čemu je rast zabeležen u preko dve trećine oblasti. Posmatrano u periodu januar–jul, industrijska proizvodnja je povećana za 3,7% međugodišnje, a njen prerađivački sektor za 3,4%. Rast je ostvaren i u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom.

Promet robe u trgovini na malo u julu bio je realno za 3,2% viši nego u istom mesecu prethodne godine. U periodu januar–jul, međugodišnji realni rast prometa u trgovini na malo iznosio je 3,4%.
Robni izvoz je u periodu januar–jul, u odnosu na isti period prethodne godine, povećan za 8,5%, a uvoz za 12,7%, pre svega po osnovu rasta uvoza opreme i repromaterijala.

Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u drugom tromesečju iznosila 11,9%, što je za 2,9 procentnih poena niže nego u prvom tromesečju. Istovremeno, stopa zaposlenosti je povećana u odnosu na prvo tromesečje i iznosi 48,6%.

izvor: sajt NBS