Marketinške agencije od 1. januara vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva

Shodno izmenama Zakona o porezu na dohodak građana  (čl. 43) koje su donete krajem prošle godine a primenjuju se od 1.januara 2019. marketinške agencije i svi drugi preduzetnici (osim preduzetnika paušalaca) koji su bili u sistemu prostog knjigovodstva, počev od 1. januara 2019. godine moraju preći na sistem dvojnog knjigovodstva.

Shodno zakonskim odredbama neke delatnosti kao na primer: računovodstvo, revizija, marketing i istraživanje tržišta, trgovina na veliko i malo, hoteli i restorani, poslovanje sa nekretninama ne mogu biti u sistemu paušalnog oporezivanja već moraju voditi knjige. Preduzetnik koji je registrovao ovu delatnost po pitanju vođenja knjiga do sada je mogao da bira između prostog i dvojnog knjigovodstva.

Prosto knjigovodstvo je regulisano  Pravilnikom o poslovnim knjigama i iskazivanju finansijskog rezultata po sistemu prostog knjigovodstva. Ovakav način vođenja knjiga jeste vrlo jednostavam i mogao je biti izveden i od strane osnivača preduzetničke radnje bez angažovanja stručnog lica. Vođenje knjiga po sistemu dvojnog knjigovodstva regulisano je Zakonom o računovodstvu (istim propisima koji važe za pravna lica) i zahteva odgovarajuće softversko rešenje kao i stručno lice odnosno knjigovođu.

Šta to u praksi znači za Vas koji spadate u ovu grupu?

U praksi će se ova promena sprovesti izborom knjigovođe i savetima vezanim za vođenje knjiga po istim propisima koji važe za DOO: dakle biće potrebno da sve dokumentovati sve troškove vezane za prihode i dostavljati blagovremeno na knjiženje.

  • Troškovi koji nisu povezani sa prihodima, odnosno lični troškovi preduzetnika se ne evidentiraju u poslovnim knjigama i ne priznaju kao rashod u poreskim knjigama.
  • Finansijski izveštaji se sastavljaju jednom godišnje nakon završetka kalendarske godine.
  • Osnov oporezivanja jeste oporeziva dobit koja predstavlja razliku između poreski priznatih rashoda i prihoda u poreskom bilansu.
  • Ovde treba posebno voditi računa o transakcijama sa povezanim licima (na primer preduzetnik je istovremeno osnivač DOO). Sve takve transakcije su predmet procene od strane stručnjaka koji izrađuju tzv. Studiju o transfernim cenama kako bi odredili cene po kojima će se sve takve transakcije priznati kao poreski rashod ili prihod u poreskom bilansu. Sastavljanje studije u slučaju da postoje transakcije sa povezanim licima je obavezno i prilično skupo. Oporeziva dobit je razlika izmedju poreskih prihoda i rashoda i oporezuje se stopom od 10%.

Koliko će ovo sve da Vas košta?

To zavisi od obima posla koji ostvarujete, tj. od broja dokumenata koje generišete: dakle, zavisiće od broja Vaših izlaznih faktura, ulaznih faktura, osnovnih sredstava, broja naloga za plaćanje, i broja zaposlenih za koje treba vršiti obračun zarada.

Cena zavisi i od toga da li su vam potrebne savetodavne usluge i u kojoj meri jer svi znamo koliko je u praksi teško da se odrade neke najobičnije stvari i da su nam vrlo često potrebni stručni saveti i pomoć, kako bismo izbegli greške i izvršili sve obaveze koje Zakon stavlja pred nas na odgovoran i efikasan način.

Mi Vas obaveštavamo i o zakonskim izmenama koje Vam mogu i značajno uštedeti novac. Tipičan primer za ovo su olakšice kod zapošljavanja. Ima više tipova olakšica i običan savet da osoba koju nameravamo da zaposlimo treba da bude prijavljena Zavodu za zapošljavanje 6 meseci najmanje pre zasnivanja radnog odnosa uštedi dosta novca jer je ovo jedini način da ostvarimo refundaciju poreza i doprinosa.

Naše cene formiramo na osnovu gore navedenih parametara, ali kako bismo Vam pomogli da steknete uvid u njih, daćemo Vam primer za prosečnu agenciju koja treba da se spremi na ove promene:

Za paket za firmu koja ima do 5 zaposlenih, mesečno do 50 ulaznih faktura, 100 izlaznih faktura, osnovna sredstva, naloge za plaćanje,  HR poslove (ugovori o radu, odjava i prijava zaposlenih), izradu godišnjeg finansijskog izveštaja i konsultantske aktivnosti od 1 sata mesečno, cena paketa je 150,00 EUR. Sva komunikacija nam je elektronska, sva dokumenta se razmenjuju u elektronskom obliku i potpisuju digitalno. Sve što Vam je potrebno da sarađujemo na ovaj način je da imate  e-banking i digitalni potpis.

Kako se možete pripremiti na vreme za ove promene?

Da biste se na vreme pripremili za predstojeće promene kontaktirajte nas preko kontakt forme na sajtu, telefonom ili email-om – tu smo da razrešimo sve vaše nedoumice i dođemo do najboljeg rešenja za Vas.