Izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji – 5.12.2020.g.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom poreskom postupku i poreskoj administraciji objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije”, broj 144/2020 od 27. novembra 2020. godine i stupio na snagu osmog dana od dana objavljivanja 5. decembra 2020. godine, s tim što će se pojedine odredbe Zakona o izmenama i dopunama primenjivati kasnije.

Pregled najvažnijih izmena:

Dostavljanje zahteva Poreskoj upravi za povraćaj i preknjižavanje, refakciju i refundaciju, odlaganje duga elektronskim putem od 01.01.2021.

Vodeći računa da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS”, br. 86/2019) omogućeno Poreskoj upravi da poreske akte dostavlja poreskim obveznicima u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, najnovijim izmenama omogućava se i poreskim obveznicima da svoje zahteve iz čl. 10. i 73. ZPPPA podnose u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave

Dostavljanje poreskog akta u elektronskom obliku

Zakonom o izmenama i dopunama precizira se da se poreski akt može dostaviti u elektronskom obliku fizičkom licu koje poreske prijave podnosi u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave, u kom slučaju nije neophodna dodatna saglasnost fizičkog lica. Fizičkom licu koje poreske prijave, u skladu sa odredbama ovog zakona, podnosi u papirnom obliku, poreski akt se dostavlja u elektronskom obliku, ako se isti saglasi sa tim načinom dostavljanja

Dostavljanje poreskog akta preporučenom poštom

Ako se dostavljanje poreskog akta vrši slanjem preporučene pošiljke, poreski akt smatra se dostavljenim danom uručenja, a ako uručenje nije bilo moguće, ponoviće se slanjem poreskog akta preporučenom pošiljkom, a poreski akt smatra se dostavljenim 15-og dana od dana predaje poreskog akta pošti, bez obzira da li je bilo moguće uručenje poreskom obvezniku.

Povraćaj PIB-a koji je oduzet zbog neizmirenih obaveza privrednih subjekata koji su brisani iz registara

Nakon izmena odredba člana 26. stav 3. ZPPPA kojom se reguliše privremeno oduzimanje PIB u poreskom postupku, propisuje se da će Poreska uprava dodeliti PIB:

1) ako su dospele a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda do 100.000 dinara i ukoliko ove obaveze budu izmirene u roku od osam dana od dana podno-šenja zahteva za dodelu PIB, odnosno u tom roku bu-de pružena neopoziva bankarska garancija ili menica avalirana od strane poslovne banke, ili

2) ako su dospele a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda nastale u vezi sa obavljanjem delatnosti, obaveze privrednih subjekata koji su brisani iz propisanih registara pravosnažnom odlukom nadležnog organa u postupku stečaja.

Uvodjenje investicionih fondova u poreski sistem

Otvoreni investicioni fondovi, odnosno alternativni investicioni fondovi, koji nemaju svojstvo pravnog lica a koji su upisani u odgovarajući registar u skladu sa zakonom (dalje: fond) prema novim odredbama ZPPPA smatraju se poreskim obveznikom, a njihove poreske obaveze ispunjava društvo za upravljanje tim fondom (kao pravno lice) iz imovine fonda, a u skladu sa postojećom regulativom koja uređuje fondove. Fond, kao poreski obveznik ima sva prava i obaveze u skladu sa odredbama ZPPPA (između ostalog, dužan je da preko društva za upravljanje fonda izvrši registraciju i dobije poreski identifikacioni broj (dalje: PIB), podnosi poreske prijave, ispunjava poreske obaveze i dr.

prilog: Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji