Predložene izmene Zakona o porezu na dohodak gradjana i Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje vezano za rešavanje statusa frilensera

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, čiji je cilj da se pojednostavi postupak utvrđivanja poreske obaveze za obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu rada na koje se porez plaća samooporezivanjem, kao i smanjenje troškova administriranja poreske obaveze.

Prihodi ostvareni u periodu od 1.januara 2015.godine do 30.septembra 2021.godine

Uvedenim izmenama, po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem, a koji su ostvareni u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, porez se utvrđuje rešenjem poreskog organa ukoliko nije:

  • nastupila zastarelost utvrđivanja poreske obaveze;
  • pravosnažno okončan postupak utvrđivanja poreske obaveze;
  • pre stupanja na snagu ovog zakona plaćena poreska obaveza.

Neoporezivi iznos za prihode od 2015- 30.09.2021

Predloženim zakonskim rešenjem neoporezivi iznos u kanlendarskoj godini na napred navedene prihode iznosi 384.000 dinara godišnje.

Normirani troškovi za prihode od 2015-30.09.2021.

Deo prihoda koji je iznad neoporezivog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 % od ostvarenih prihoda.

Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda iz najviše prethodnih pet godina plaća se na 120 jednakih mesečnih rata.

Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona.

Prihodi ostvareni u periodu od 1.oktobra 2021.

Za prihode ostvarene u periodu nakon 1.oktobra 2021.g. ne predviđa se neoporezivi iznos (uz neke izuzetke) a normirani troškovi se određuju u iznosu iz čl.15 A sadašnjeg zakona. Da podsetimo da čl. 15A određuje neoporezivi iznos zarade i za 2021. godinu iznosi 18.300 din.

Za razliku od dosadašnjeg zakona po kome se poreska prijavila podnosila u roku od 30 dana od dana sticanja prihoda, po predlogu izmena zakona poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su prihodi ostvareni.

Kako će se poreska prijava podnositi kvartalno to će se normirani troškovi priznavati u visini trostrukog iznosa iz člana 15A.

Podzakonski akt za izvršavanje ovog zakona doneće su u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona.

Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Vlada Srbije usvojila je i  Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se precizira utvrđivanje i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu ugovorene naknade koja je ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine, od lica koje prilikom isplate naknade nije obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

Doprinosi se utvrđuju rešenjem poreskog organa i plaćaju saglasno odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje odredbe se odnose na poreski tretman ugovorene naknade ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koju se porez plaća samooporezivanjem. Dakle, nema izmena po osnovu plaćanja doprinosa koji trenutno iznose 25,5%% za PIO i 10,3% za zdravstveno osiguranje.

Prilog: Predlog izmene Zakona o porezu na dohodak građana