Komentar izmena zakonskih propisa vezano za frilensere sa kalkulatorima

Usvojene su izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se u značajnoj meri menja način utvrđivanja poreske obaveze po osnovu:

  • prihoda od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i
  • prihoda od naknade za izvršeni rad


na koje se porez plaća samooporezivanjem, odnosno na koje isplatilac nema obavezu plaćanja poreza I doprinosa prilikom isplate prihoda fizičkom licu bilo da je isplata izvršena u zemlji, u inostranstvu ili iz inostranstva.

Izmene su objavljene u Sl. glasniku RS br. 44 od 29.04.21. i stupaju na snagu u roku od 8 dana od dana objavljivanja.

Obaveze za porez i doprinose po osnovu navedenih vrsta prihoda fizičkih lica utvrđuju se primenom dve grupe novih pravila u zavisnosti od perioda u kojem su ostvareni oporezivi prihodi.

Za prihode tzv. frilensera koji su ostvareni u periodu:

  • počev od 1. januara 2015. godine zaključno 31. decembra 2021. godine – poreska obaveza utvrđuje se rešenjem poreskog organa
  • počev od 1. januara 2022. godine – poreska obaveza utvrđivaće se (ponovo) samooporezivanjem

Poreski tretman prihoda ostvarenih u periodu od 1. januara 2015. do kraja 2021. godine

Prva grupa pravila, na osnovu kojih se poreska obaveza utvrđuje i plaća po rešenju poreskog organa za prihode ostvarene zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, podrazumeva sledeće:

  • ne plaća se porez na navedene prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje;
  • normirani troškovi za prihode na koje se plaća porez na dohodak građana, priznaju se u visini od 50% ostvarenih prihoda;
  • poreska obaveza utvrđena rešenjem poreskog organa plaća se u 120 jednakih mesečnih iznosa, s tim da prvi iznos dospeva za plaćanje 15. u mesecu koji sledi mesecu koji je naredni u odnosu na mesec u kome je doneto rešenje poreskog organa.

Poreski tretman prihoda koji će biti ostvareni od 1. januara 2022. godine

Kada je reč o drugoj grupi pravila koja će se primenjivati od 1. januara 2022. godine – poreska obaveza utvrđivaće se (ponovo) samooporezivanjem, tako što će se fizičkim licima prilikom utvrđivanja poreske obaveze po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorenih naknada za izvršeni rad:

  • priznavati normirani troškovi u nominalnom iznosu od 54.900 dinara po kvartalu, umesto dosadašnjih normiranih troškova koji su utvrđeni u procentualnom iznosu u zavisnosti od vrste prihoda;
  • poreska prijava na Obrascu PP OPO podnosiće se u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni.

Kalkulatore za frilensere za period do kraja ove godine i od početka sledeće godine  možete pronaći ovde.